5 BÜYÜK SEKTÖRDEN 20,8 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (HISİAD) düzenlediği 'Dernekler Buluşması' Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MAKSDER), İstanbul Dökümcüler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (İSDÖK), Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB), Silivri Sanayi ve İş Adamları Derneği (SİAD) ve Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği’ni (PÜKAB) Başkanlar düzeyinde bir araya getirdi. Hırdavat, döküm, mobilya aksesuarları, kaynak ve kalıp sektörleri bu dönemde 20,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 

Bu dönemde 10,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren hırdavat sektörünün çatı kuruluşu Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD), sektör paydaşları ile buluşmaya devam ediyor. 1 yılı aşkın süredir Türkiye'nin önde gelen ihracatçı alt sektör temsilcileri ile 'Dernekler Buluşmaları' düzenleyen HISİAD, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MAKSDER), İstanbul Dökümcüler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (İSDÖK), Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB), Silivri Sanayi ve İş Adamları Derneği (SİAD) ve Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği (PÜKAB) ile bir araya geldi. 20,8 milyar dolarlık ihracata sahip 5 büyük sektör de yeni dönemde STK’larda temsiliyetlerini artırmayı hedefliyor. 

"TAMAMLAYICI SEKTÖRLERE KOMİTELER KURULACAK"

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Bizler yeni dönemde ihracatımızın gizli güçleri tamamlayıcı sektörlerimiz olan kalıp, mobilya aksesuarları, döküm gibi birçok sektörümüze komiteler oluşturacağız. Katma değerli ihracatımızı daha da artırmak adına dünyadaki fırsatları iyi analiz edeceğiz ve kurulan bu komiteler sayesinde daha fazla ihracat gerçekleştireceğiz. Ayrıca sektörlerimizin temsiliyetini artıracak bu komiteler sektörler arası birlikteliği de olumlu anlamda etkileyecek. Bu sektörler geçtiğimiz dönemlerde STK’larda temsil edilemedi. Yeni dönemde bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz. Hırdavat sektörü olarak 2021 yılını 10 milyar dolar ihracat ile kapattık. Şu anda 10,6 milyar dolar ihracatımız var.” dedi.

DÜNYADAN TALEPLER TÜRKİYE’YE YÖNELDİ

Etkinlikte konuşan MAKSDER Başkanı Tekin Çınar, “Sektör olarak yönümüz tamamen ihracat. İç piyasayı inkar etmeden Türkiye ekonomisinin iyiye gitmesi konusunda inanan mensuplarız. Mobilya aksesuarları olmadan mobilyanın ayağa kalkması mümkün değil. Sunta ve mdfler tek başına bir şey ifade etmiyor. Mutlaka ray, menteşe gibi şeylere ihtiyaç var. Bu nedenle sektörümüz çok önemli. MAKSDER’in 72 üyesi var. Yaklaşık 800 ile 1 milyar Euro arasında ihracat yapıyoruz. Özellikle dünyadaki taleplerin birçoğu ülkemize yöneliyor. Çok özverili çalışıyoruz. Sesimizi daha iyi yansıtmayı hedefliyoruz.” dedi.